Математика кроз игру и забаву

1.Може ли ученик другог разреда у руци понети један литар воде не користећи никакву амбалажу?

Одговор: Може,ако је вода смрзнута.

2. Сељак је преко реке морао превести вука,козу и купус.Међутим,у чамцу се поред сељака могао сместити или само вук,или само коза,или само купус.Истовремено,ако остави вука са козом вук ће козу појести,а ако остави козу са купусом страдаће купус.Како је сељак успео да преко реке превезе вука,козу и купус?

Одговор: Јасно је да сељак мора прво превести козу.После тога он се враћа по вука којег превози на другу обалу где укрцава козу,враћа је и оставља на првој обали,а превози купус до вука.Враћајући се затим на прву обалу он укрцава козу и превози је на другу обалу до вука и купуса.

3.Ученици шестог разреда су на контролном из математике постигли следећи успех.Трећина ученика је погрешно решила 1 задатак,четвртина је погрешила код 2 задатка,шестина код 3,а осмини нису била тачна решења сва четири задатка.Колико је ученика правилно решило све задатке ако се зна да у разреду није било висе од 30 ученика?

Одговор: Најмањи природан број дељив са 3,4,6 и 8 је 24.Следећи такав број је 48,али је он већи од 30.Тако долазимо до податка да се у разреду налази 24 ученика.Контролни задатак са грешком је решило: 24=8, 24=6, 24=4 и24=3,

односно 8+6+4+3=21 ученик.Три ученика(24-21=3)решила су задатке без грешке и заслужила чисте петице.

4.Отац је обећао сину да ће му за сваки правилно решен задатак дати 10 динара,док је син за сваки нетачно решен задатак морао вратити оцу 5 динара.Пошто је син урадио 20 задатака,у штедној касици нашло се 80 динара.Колико је задатака син решио без грешке?

Решење: Нека је Х број правилно решених задатака(за њих је син добио 10Х динара),а У број неправилно решених(за њих је син морао вратити оцу 5У динара).Тада имамо:

10Х-5У=80

Х+У=20 односно Х=12 и У=8

Према томе,син је правилно решио 12 задатака.

5.Нектар који вредно сакупљају пчеле састоји се из 70% воде,док мед које пчеле произведу садржи око 17% воде.Колико је нектара потребно сакупити да би се добило килограм меда?

Решење: 1кг нектара садржи 700 грама воде и 300 грама чврсте супстанције,а 1 кг меда садржи 170 грама воде и 830 грама чврсте супстанције.Саставивши пропорцију имамо:

300:830=1:Х

Х=2,77

Према томе,за добијање 1 кг меда вредне пчеле морају скупити 2,77 кг нектара.

О malimatematicari

Profesor razredne nastave
Овај унос је објављен под Matematika. Забележите сталну везу.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s